trumpet

Sex decenniers musik och gemenskap med Danderyds Blåsorkester

En liten odysse över orkesterns olika dirigenter, en del spelningar, andra viktiga datum och ett antal "första gången...

Det första beslutet: Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med Danderyds musikkommitté den 25/11 1953...
Närvarande: fru Elna Pettersson samt herrar Ruben Rungner (sammankallande), Henning Johansson, Georg Karland, Sven Ohlsson, Gösta Sandström och Gunnar Edeby (t.f. Musikledare).

§ 5 ... I väntan på kommunalfullmäktiges beviljande av äskade anslag för höstterminen 1953 hade vissa kurser provisoriskt påbörjats, nämligen undervisning med blåsinstrument fr.o.m. den 17/9 med 10 elever och med herr Gösta Säflund, Danderyd, som lärare (2 veckotimmar), och förberedande musikundervisning med 86 elever och blockflöjt med 12 elever fr.o.m. den 5/11 med fröken Anna Greta Nystig, Enebyberg, som lärare (3 veckotimmar).

1953-1962

Orkestern, under namnet Danderyds Musikskolas Blåsorkester, startades, som framgår av ovanstående, 1953 av Gösta Säflund som blev orkesterns förste dirigent. Det första spelklara stycket blev (troligtvis) marschen "Scouting" som spelades när Kyrkskolans elever tågade till Danderyds kyrka vid skolavslutningen. Invigningen av Baldersskolan i Danderyd 1955 var (återigen troligtvis) den första officiella spelningen. Orkesterns spelsugna medlemmar spelade tre verser på "Du gamla, du fria". Samarbetet med Danderyds Hembygdsförening inleddes 1956 med en opolitisk marsch genom Danderyd 1:a maj. Numera spelar orkestern stillastående på 1:a maj vilket numera sker helt i egen regi. Lennart "Matte" Mattsson var en av de pojkar som var med i orkestern när den startades. Idag är han "still going strong" och återfinns som vanligt i trumpetsektionen. Andra nuvarande medlemmar som började i orkestern under de första åren är Erik Bergsten och Johan Sterner.

1963-1972

Gösta Säflund var den som drev orkestern fram till 1969. I och med hans bortgång samma år tog Ingvar Widenberg över dirigentpinnen. Det blev nödvändigt att styra upp orkestern i någon slags föreningsform varför Danderyds Blåsorkesters Kamratförening bildades 30/11 1970. Till minne av sin grundare instiftade orkestern "Gösta Säflunds minnesfond" i oktober 1969 med syftet att dela ut stipendier till begåvade unga musiker. 1971 deltog orkestern i "ånglokens dag" i Djursholms Ösby.

1973-1982

1975 spelade orkestern i Medborgarskolans höstrevy. Det första jubileet som firades blev 25-årsjubileet 1977. 1978 gav sig orkestern iväg till Helsingfors på sin första utlandsresa. Det året hölls också den första veckoslutskursen då orkestern åkte till Assögården på Väddö tillsammans med extra lärare. 1980 var det dags för dirigentbyte då Jan-Erik Hammar tog över efter Ingvar Widenberg. Nästa dirigentbyte blev 1981 då Stig Sparrefalk tog vid. Det året bytte orkestern även repetitionslokal, från Kyrkskolan till Fribergaskolan, och repetitionsdag, från måndag till tisdag. 1982 fyllde orkestern 30 år, så den 24 april var det åter dags för jubileumsfirande. Under denna tioårsperiod rådde det ofta brist på saxofonister men som alla kan se har vi nu kommit till rätta med detta problem.

1983-1992

Under denna period gjorde orkestern fyra utlandsresor. 1983 och 1985 gick färden till Åland. På våren 1986 hälsade orkestern på Ask och Veien Musikkorps i Hönefoss i Norge och på hösten kom den norska orkestern till Sverige på ett återbesök. 1985 var det återigen dags för "Ånglokens dag" i Djursholms Ösby och samma år spelade orkestern vid invigningen av en värmepump i Kallhäll. 1988 ordnades en blåsarbatalj med Täby Blås och båda orkestrarna befann sig då på scenen samtidigt. 1990 åkte orkestern till Estland och året därpå kom en estninsk orkester på besök. 1992 blev ett händelserikt år med 40-årsjubileum, spelning vid invigningen av nya Stocksundsbron samt ny dirigent. Mikael Ullgren som idag leder orkestern tog då över efter Stig Sparrefalk. Medlemsmässigt var största problemet under denna period en brist på klarinetter men även detta problem har vi kommit till rätta med.

1993-2002

Även under denna period reste orkestern utomlands. 1994 gick resan återigen till Estland och 1995 besöktes Soderstorf i Tyskland. Den senare resan ställde stora krav på flexibilitet hos deltagarna eftersom alla planer hela tiden ändrades. 1998 kom TPO, Tallin Port Orchestra, och hälsade på och trots bristande kunskaper i engelska och tyska hos många av besökarna blev det ett mycket trevligt besök. Bl. a. deltog orkestrarna tillsammans i fyrverkerifestivalen vid Näsby Slott. 2001 spelade orkestern vid invigningen av SAS nya flygsimulator och efter spelandet var det några som tog chansen att se hur det ser ut från cockpit när ett flygplan startar och landar. 13:e april 2002 firade orkestern sitt 50-årsjubileum med stor konsert i Djursholms samskola och efterföljande fest med pompa och ståt i Djursholms slott. På sommaren därefter bar det åter iväg till Estland. Denna gång för musikfestival på Muhu och Saaremaa. En för alla deltagare oförglömlig resa.

2003-2012

Vi kämpar vidare och riktar våra blickar västerut. Nog kan man påstå att vi har utvecklats musikaliskt genom att ägna åtskillig tid åt veckoslutskurser för medlemmarnas trevnad och orkesterns förbättrande. Mycket konserterande runtom i regionen med en stark satsning på att bjuda dom gamla i kommunen på välförtjänt och uppskattad underhållning. En riktig höjdpunkt blev besöket hos Sandefjords Veteranensemble i Norge våren 2007 och återbesöket i maj 2008 blev om möjligt ännu roligare. Hösten 2010 möter vi för första gången Bjölsen Seniorkorps från Oslo vid en konsert på Stortorget i Gamla stan. Trivseln var ömsesidig och våren 2011 besöker vi Oslo där vi med stor stolthet intar musikpaviljongen i Studentlunden på Karl Johans gate. Och 2012 är det dags att fira våra 60 år och Bjölsen Seniorkorps är här och hjälper till.

2013-2019

Arbetet med orkesterns förbättring fortsätter och resultaten uteblir inte. Kommunens äldreboenden är ständigt med på orkesterns konsertlista. Vi syns och hörs på många ställen runt Stockholm. Bl.a. medverkar vi årligen på Taubedagen på Skansen och deltar också i Kulturbiennalen i Danderyd som etablerar sig 2013. Vi samarbetar över kommungränserna genom en julkonsert i Ansgarskyrkan på Lidingö 2013, tillsammans med lidingökören Gråtrutarne och genom samkonserter med Svenska Järnvägars Musikkår på Stortorget i Gamla stan 2014 - 2018 och i Andreaskyrkan 2015. Kontakterna med Norge vidmakthålls och den 6:e juni blev det extra pådrag i Cedergrenska parken då vi åter gästades av Sandefjord Veteranensemble med efterföljande festligheter i Danderydsgården. Taubefirandet på Skansen verkar nu ha gått mot sitt slut och ersätts år 2019 med Wasavarvet som konsertplats. Likaså vårkonserten på Stortorget tar detta år ny skepnad med Stockholm Kulturskola och orkestern Södervind som som samarbetspartner. Vi gör under 2019 också debut med konsert på Svalnäs äldreboende i Djursholm. 1981 flyttade vi in i Fribergaskolans musiksal som repetitionlokal och våren 2019 blev vår sista säsong där. Efter 38 år blev vi uppsagda, men ett stenkast bort ligger Kevingeskolan till reds med sin musiksal där vi fortsättningsvis kunnat repetera.

Sidan uppdaterades senast: 2020-03-02